Дотримання принципів раціонального харчування за рекомендацією ВОЗ лягає в основу харчування майбутніх матусь та жінок, що практикують грудне вигодовування.
Основні правила:
1. Здорове харчування має бути різноманітним та помірним.
2. Хліб, круп’яні та макаронні вироби, рис, картоплю рекомендується їсти декілька раз на день.
3. Різноманітні овочі та фрукти рекомендується їсти декілька раз на день (більше 500 г/день).
Співвідношення овочів до фруктів – 2:1.
4. Щоденно вживати молоко та молочні продукти з низьким вмістом жиру (1,5 – 2,5% жирності):
кефір, кисле молоко, сир, йогурт.
5. Вживати нежирні сорти м’яса та м’ясних продуктів, птицю, рибу, яйця та бобові продукти.
6. Обмежити вживання “видимих” жирів у кашах, на бутербродах, вживати не жирні сорти м’яса та молочних продуктів.
7. Обмежити вживання цукру, кондитерських виробів, десертів.
8. Загальне вживання солі повинно не перевищувати 1 чайну ложку (6 г) на день.
Рекомендується вживати йодовану сіль.
9. Дотримуватись ідеального індексу маси тіла (норма 20 – 25).
10. Надавати перевагу приготуванню їжі паровим методом, відварюванню та приготуванню nonstop.com.ua у мікрохвильовій пічці. Частота прийомів їжі – 3 основних та 2 проміжних, що знижує використання жиру, масла, солі та цукру
11. Дотримуватись грудного вигодовування протягом перших 6 місяців, яке може бути продовжено до 2 років.
Корисні для вагітної джерела фолієвої кислоти:
– Бобові
– Зелені овочі
– Шпинат
– Капуста брюссельська та кольорова
– Салат
– Банани
– Апельсини.
Нема коментаріїв